
Lauantaiaamu apteekissa on alkanut. Vatsahyllyllä nuori nainen tutkailee empivän näköisenä valikoimaa. Tervehdin ja kysyn, miten voisin olla avuksi. Nainen kertoo, että tarvitsisi jotain helpotusta jatkuviin ilmavaivoihin ja ummetukseen. Tarkentavilla kysymyksillä selviää, että oireita on jatkunut jo pitkään. Asiakas kertoo, että on mielestään syönyt riittävän kuitupitoisesti ja nestettäkin tulee nautittua reilusti, ummetuksen taustalla ei siis liene tavallisimmat ruokavaliosyyt eli liian niukka kuidun tai nesteen saanti. Kerron, että kyse voi olla esimerkiksi ärtyneen suolen oireyhtymästä, jossa tietyt ruoka-aineet pahentavat oireita, myös laktoosi-intoleranssi on mahdollinen oireiden aiheuttaja. On myös mahdollista, että taustalla on jokin sairaus, kuten keliakia. Kysyn vielä, onko oireiden syytä koskaan tutkittu? Nainen pyörittää päätään. Selviää, että naisen lähisuvussa on keliakiaa. Keliakia on vahvasti perinnöllinen sairaus, joten suosittelen naista hakeutumaan lääkärin tutkimuksiin tai halutessaan aluksi testaamaan keliakia vasta-aineiden määrän kotona apteekin pikatestillä. Asiakas päättää ottaa yhteyttä omaan työterveyshuoltoon vielä saman päivän aikana.
Moni sairastaa keliakiaa tietämättään. Keliakia on autoimmuunisairaus, jossa vehnän, ohran ja rukiin gluteeni aiheuttaa ohutsuolen limakalvolle tulehduksen ja suolinukkaan vaurioita. Hoitamaton keliakia altistaa vitamiinien ja kivennäisaineiden puutokselle, koska ravintoaineet eivät pääse imeytymään vaurioituneesta suolinukasta.
Apteekissa vatsaoireisiin helpotusta hakevan asiakkaan kohdalla on tärkeää keskustella siitä, onko vatsaoireiden syytä koskaan tutkittu. On tärkeää sulkea pois keliakian mahdollisuus. Keliakian oireita voivat olla turvotus ja ilmavaivat, ripuli ja löysät ulosteet, suoliston kouristukset, vatsakipu, mahdollisesti myös ruokahaluttomuus, pahoinvointi ja oksentelu. Muita keliakian oireita voivat olla ihokeliakia (voimakkaasti kutiseva, rakkulainen ihottuma), anemia ja vitamiinipuutokset, aftat, hampaiden kiillevauriot, osteoporoosi ja keskushermosto- ja niveloireet. Lapsettomuus, toistuvat keskenmenot ja sekä psyykkiset oireet voivat liittyä myös keliakiaan.
Kun epäillään keliakiaa, hakeudutaan lääkärin vastaanotolle ja lääkäri kirjoittaa lähetteen laboratoriokokeeseen, jossa tutkitaan keliakiavasta-aineiden määrä. Voit myös ostaa apteekista keliakian pikatestin ja tehdä testin kotona. Jos pikatestin tulos on positiivinen, käänny lääkärin puoleen saadaksesi virallisen diagnoosin. Keliakian diagnoosi varmistetaan tarvittaessa ohutsuolitähystyksellä, mutta aina tähystystä ei tarvita.
Keliakian hoito
Keliakian hoitona on täysin gluteeniton ruokavalio. Gluteeniton ruokavalio aloitetaan vasta diagnoosin varmistuttua ja siihen on tärkeää saada ruokavalio-ohjaus ravitsemusterapeutilta. Gluteenia on ohraa, ruista ja vehnää sisältävissä ruoissa ja elintarvikkeissa eli ne poistetaan ruokavaliosta. Poistetut viljatuotteet korvataan gluteenittomilla viljatuotteilla, esim. maissilla, hirssillä, riisillä, tattarilla ja gluteenittomalla vehnätärkkelyksellä ja gluteenittomalla kauralla. Keliakialiiton nettisivuilla on paljon tietoa keliakiasta ja gluteenittomasta ruokavaliosta.
Keliakiaviikkoa vietetään 2.-8.9.2019. Keliakiaviikon tarkoituksena on lisätä tietoisuutta keliakiasta ja sen vaatimasta elinikäisestä ruokavaliohoidosta. Apteekissamme on 3.9. klo 11-14 Pohjois-Savon keliakiayhdistyksestä asiantuntija jakamassa tietoa keliakiasta ja sen moninaisista oireista. Apteekkimme ravitsemusterapeutti myös auttaa sinua mielellään gluteenittomaan ruokavalioon liittyvissä kysymyksissä.
Minna, farmaseutti ja ravitsemusterapeutti
Lisätietoa